Buteyko methode

“Adem diep…” of "door de neus in, diepe buikdemhaling en door de mond uit"– wie heeft dit advies niet gehoord?

 

Mensen weten dat in de lucht waardevolle zuurstof zit en het lijkt logisch dat als je dieper inademt, je meer zuurstof naar binnen krijgt. Maar in werkelijkheid is dit niet zo.  

 

Arts Konstantin Buteyko heeft gemerkt dat zieke mensen veel te diep ademen. En omdat de ademhaling automatisch gebeurt, merken zij dit zelf niet. De ademhaling van gezonde en zieke mensen heeft hij onderzocht. Het bleek, dat zieken drie à vier keer mee lucht per minuut ademen dan gezonde mensen. 

 

In feite ademen zieke mensen in rusttoestand zo, alsof zij aan het rennen zijn. Daarom kunnen zij niet meer rennen en niet meer sporten.  Wanneer hun ademhaling tijdens lichamelijke inspanning dieper wordt, krijgen zij aanvallen van hun ziekte. 

 

Dennis Huizenga is in de leer gegaan bij Masha Kotousova, zij is ruim 15 jaar de rechterhand van Dr. Buteyko geweest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed nieuws:  sommige chronische ziekten die traditioneel als ongeneeslijk worden gezien, verdwijnen als de ademhaling weer normaal wordt.

In de fysiologie bestaat het begrip “de norm”. Wij praten over de normale temperatuur,  de normale bloeddruk, evenzo moeten wij over de normale ademhaling spreken. De chronisch diepe ademhaling  (hyperventilatie) is een afwijking van de norm, dit is dus ziekte.

 

De zuurstof die wij inademen, komt niet zomaar in de cellen van onze organen terecht. De zuurstof komt  eerst in onze longblaasjes  en vervolgens in contact met ons bloed,  daar wordt  de zuurstof verbonden aan hemoglobine. De hemoglobine transporteert de zuurstof naar onze cellen. Daar wordt de zuurstof los gemaakt om in onze cellen terecht te komen, alleen maar in de ruil voor kooldioxide.

 

Waarom is diepe ademhaling schadelijk

Kooldioxide wordt in onze cellen geproduceerd en dient in het gezonde lichaam ook in de norm te blijven. Als wij te diep ademen wanneer dit niet nodig is, wordt kooldioxide uit het lichaam bovenmatig uitgescheiden en ontstaat een tekort aan deze stof in ons lichaam. Door een tekort aan kooldioxide wordt de zuurstof slecht van de hemoglobine afgescheiden en ER ONTSTAAT EEN TEKORT AAN ZUURSTOF DOOR DE DIEPE ADEMHALING. 

 

"Ja maar ik heb toch geen plastic zakje nodig?"

 

Door een tekort aan zuurstof in de cellen en weefsels wil de mens  dieper ademhalen, maar hoe  dieper hij ademt, des te meer ontstaat een tekort aan zuurstof in het lichaam. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel en de ziekte wordt chronisch.

Hoe minder de hoeveelheid koolzuurgas ten opzichte van de norm is des te meer en des te ernstiger storingen vinden plaats in het lichaam. Een tekort aan koolzuurgas kan de oorzaak zijn van op het eerste gezicht verschillende aandoeningen: van het zenuwstelsel, het endocriene systeem, het systeem van hart en bloedvaten, het spijsverteringssysteem, het systeem van botten en spieren en van welke stofwisselingsstoringen dan ook.

Om zich tegen bovenmatige uitscheiding van koolzuurgas te beschermen, vernauwt ons lichaam de uitstromingskanalen van koolzuurgas. De bronchiën worden vernauwd (tot astma aanvallen aan toe), er wordt extra slijm geproduceerd (chronische bronchitis), de neus raakt verstopt, de bloedvaten worden vernauwd.

 

Hoe weet je of je hyperventileert

Hoe sterker de hyperventilatie is, des te meer is er een tekort aan zuurstof in het lichaam. Daarom kan de hyperventilerende mens niet lang zonder ademhalen  blijven. Een simpele test bepaalt de mate van hyperventilatie. Deze test heet de controlepauze.

Voor het meten van de controlepauze dient men te zitten en zonder inspanning uit te ademen, vervolgens met twee vingers de neus te sluiten, waarbij de tijd wordt opgenomen. Zodra het eerste gevoel van luchttekort zich voordoet, dient men zijn neus los te laten en opnieuw de tijd op te nemen.

  

Als zich na deze handelwijze geen diepe inademingen voordoen,  is de controlepauze juist gemeten.

De controlepauze verschaft ons de mogelijkheid om na te gaan in hoeverre de ademhaling van een zieke intensiever is dan die van een gezond mens.

 

Bij mensen met een chronisch diepe ademhaling is de controle pauze altijd kort. Als zij korter dan 10 seconden is, gaat het om zwaar zieken. Hoe korter de controlepauze is, des te slechter is de gezondheidstoestand.

Naarmate de ademhaling minder wordt en de norm begint te benaderen, stijgt het koolzuurgaspeil in de longblaasjes, stijgt het zuurstofgehalte in de weefsels en zo kun je langer zonder ademhaling blijven. Bij normale ademhaling is de controlepauze 60 seconden.

 

Klik hier voor een video over de controlepauze.

 

De Buteyko-methode

Buteyko heeft een trainingsprogramma ontwikkeld waarmee  mensen  hun  ademhaling kunnen  normaliseren.  Dit noemen we  de Buteyko-methode. De laatste jaren is de methode dankzij de eenvoud en hoge effectiviteit in de hele wereld bekend geworden. In Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en veel andere landen  bestaan Buteyko Centra. 

 

Bij aandoeningen zoals bronchiale astma, allergie, hooikoorts, chronisch loopneus en verstopte neus zijn de effecten van de Buteyko-methode meteen zichtbaar.  De methode stopt de aanvallen van deze ziekten binnen een paar minuten. 

 

Lees hier het succesverhaal van iemand die al ruim 25 jaar last had van astma.

 

Hoeveel tijd eisen de oefeningen?

Dat is afhankelijk van uw gezondheidstoestand en de geplande snelheid van het herstel. De meeste mensen worden geadviseerd om in de eerste weken ca. 0,5 - 1 uur per dag te trainen. 

 

Individuele begeleiding

Persoonlijke begeleiding is vaak volgens Dennis Huizenga de beste optie omdat u als maatwerk persoonlijk geholpen wordt. Meestal zijn er namelijk ook persoonlijke mentale aspecten gaande die in deze begeleiding dan bekeken zullen worden.

Individuele begeleiding is maatwerk en er zal ten alle tijden gekeken worden naar de mogelijkheden van de client ook zult u een werkboek krijgen.

Tijdens de cursus krijgt u een goed inzicht in de  relatie tussen chronische hyperventilatie  en  zogenaamde “welvaartsziekten”. U zult ontdekken wat er in uw lichaam gebeurt wanneer uw ademhaling te diep wordt. Maar het belangrijkste onderdeel van de cursus is het, onder  deskundige leiding, leren van de ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen stellen u in staat uw ademhaling te  normaliseren, waardoor symptomen zoals benauwdheid, kortademigheid, hoestbuien, verstopte neus, hooikoorts, allergieën, eczeem, paniekaanvallen en spanning zullen verminderen en verdwijnen.

De begeleiding bestaat uit meestal 5 lessen van 1,5 – 2 uur. 

De eerste dag is meer theorie, de andere vier dagen is veel samen oefenen en ervaringen delen zodat je goed leert hoe je deze manier van ademhalen in je leven kan implementeren.

 

Kosten individuele begeleiding is gebaseerd op uurbasis (meestal tussen 900 -1000 euro)

(Zonder meerwerk en/of suppletie).

 

Videos:

Over de Buteyko methode

Dennis Huizenga met Masha Kotousova

Volg Dennis Huizenga :

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon

© 2019 Upgrade jezelf, 

Schootbruggeweg 14A 

8085RW

Doornspijk, Netherlands

info@upgradejezelf.nl